De melkprijs afdekken op de beurs

De prijs voor melk kan op een grondstoffentermijnmarkt worden afgedekt. Dat betekent dat de variabele prijs wordt geruild voor een vaste prijs. Een melkveehouder kan dit zelf doen, maar het is heel veel werk. De zuivelondernemingen zouden het wel kunnen, maar gebruiken de termijnmarkt weinig.

Beursgrafiek

Op de grondstoffentermijn markt komen twee partijen een vaste prijs voor een bepaalde hoeveelheid van een bepaald product op een moment in de toekomst overeen. Een aantal onderdelen van de overeenkomst worden door de beurs voorgeschreven, onder meer het volume en de schommelingen die de beursaccounts moeten kunnen dekken, zijn opgenomen in de voorwaarden. In Elite lees je welke voorwaarden de EEX (European Energy Exchange) hanteert voor onder meer volume en liquiditeit.

Waarom de zuivelbedrijven er niet instappen

Lees ook:
Vooral in afkalfbox risico op paratbc-besmetting
Elite somt op pagina 22 van de oktober-novemberuitgave 2016 op waarom de zuivelbedrijven niet actief zijn op de grondstoffentermijnmarkt. De argumenten zijn onder meer andere vormen van risicospreiding en gebrek aan handelsvolume op de beurs. Deze argumenten lijken wat achterhaald. Lees in Elite waarom.

Ontvang nu twee uitgaven van Elite voor slechts € 10,- Abonneer nu met voordeel >>