NIEUWS


Inzicht in immuniteit tegen Streptococcus suis infecties bij jonge biggen

25 mei 2023

De opbouw van immuniteit bij biggen is afhankelijk van veel verschillende factoren. Dit geldt zowel voor de algemene immuniteit, als voor de specifieke immuniteit tegen de bacterie Streptococcus suis (S.suis). Dat blijkt uit onderzoek van ForFarmers, Trouw Nutrition, Boehringer Ingelheim en Wageningen Bioveterinary Research in het kader van het vierjarige project Biggen in Transitie, Mogelijkheden voor de Aanpak van Problemen (BITMAP).


Aanzienlijke daling in aantal gevallen varkenspest bij wilde zwijnen

24 mei 2023

Het aantal uitbraken van Afrikaanse varkenspest bij varkens en de gevallen die zijn gemeld bij wilde zwijnen in de Europese Unie zijn in 2022 aanzienlijk gedaald ten opzichte van het voorgaande jaar.


Biotine belangrijk bij voorkomen kreupelheid

22 mei 2023

Voorkomen van kreupelheid begint met een controle van een goede voorziening van mineralen en vitaminen. Vooral biotine is belangrijk: dit zorgt voor goede kwaliteit hoorn in de klauw en voor de cementwerking tussen de klauwhoorn-cellen en is daarmee een basisvoorwaarde voor goede klauwgezondheid. Dat schrijft Menno Holzhauer, Europees specialist rundveegezondheidszorg, op de website van de Gezondheidsdienst voor Dieren.


Minder hoogpathogene vogelgriep in Europa

16 mei 2023

Er zijn in Europa in de afgelopen twee maanden minder uitbraken van hoogpathogene vogelgriepvarianten vastgesteld. Dat blijkt uit cijfers van de EFSA, de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid. 


Beieren: Wolf mag in sommige gevallen worden afgeschoten

9 mei 2023

Als een wolf een schaap of ander vee aanvalt, dan mag het roofdier worden afgeschoten. Dat laten de regels in de Duitse deelstaat Beieren per 1 mei toe.


Europees netwerk voor onderzoek naar influenza bij varkens

4 mei 2023

De Gezondheidsdienst voor Dieren (Royal GD) is een van de Nederlandse partners, samen met WBVR en Universiteit Utrecht, binnen de EU-COST-Action project over influenza infecties bij varkens ).


GD zoekt innovatieve ideeën voor verbeteren diergezondheid

24 apr 2023

De Gezondheidsdienst voor Dieren zoekt oplossingen om diagnose, analyse en monitoring van diergezondheid en gedrag te verbeteren. Van het beste idee van de zogeheten Innovation Challenge wordt een pilotproject met een waarde van 50.000 euro opgestart.


Beleidsdraaiboeken bestrijdingsplichtige dierziekten geactualiseerd

19 apr 2023

De beleidsdraaiboeken voor onder meer Afrikaanse Varkenspest, mond-en-klauwzeer en Q-koorts zijn geactualiseerd. Dat heeft minister Adema aan de Tweede Kamer gemeld.