NIEUWS


Vogelgriep vastgesteld in Putten

4 dec 2023

In Putten is vogelgriep vastgesteld op een leghennenbedrijf. Om verspreiding van het virus te voorkomen, worden de ongeveer 110.000 kippen op de locatie geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).


Vogelgriep in Alphen aan den Rijn

28 nov 2023

Op een kinderboerderij in Alphen aan den Rijn (ZH.) is vogelgriep vastgesteld. Om verspreiding van het virus te voorkomen, worden de ongeveer 90 vogels die een risico vormen voor de verspreiding van het virus geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).


Stand van zaken blauwtong serotype-3 bij runderen

22 nov 2023

Naarmate blauwtong serotype 3 (BTV-3) zich over Nederland verspreidt, en ook in Duitsland, België en het Verenigd Koninkrijk inmiddels besmettingen zijn bevestigd, worden de klinische verschijnselen van de BTV-3 uitbraak bij runderen steeds duidelijker. De impact van de uitbraak bij rundvee is op dit moment nog niet volledig in beeld en wordt door Gezondheidsdienst voor Dieren nader onderzocht.


Ophok- en afschermplicht pluimvee weer van kracht

15 nov 2023

In het Noord-Hollandse Middelie is vogelgriep vastgesteld op een zorgboerderij. Om verspreiding van het virus te voorkomen, worden de 180 kippen op de locatie geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Vanwege deze tweede uitbraak in korte tijd heeft de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) besloten om op landelijk niveau de ophok- en afschermplicht in te stellen.


Ophokplicht pluimvee volledig vervallen

7 nov 2023

De algemene ophokplicht voor pluimvee is volledige vervallen. Dat heeft de minister van LNV besloten. De laatste regio waar nog een ophok- en afschermplicht gold, was de Gelderse Vallei. Die regel is nu ingetrokken.


Pijnstilling bij schapen met blauwtong

1 nov 2023

Bij sectie van overleden schapen met blauwtong tijdens de huidige (2023) uitbraak in Nederland blijkt nierbeschadiging een veelvoorkomende verschijnsel. Door deze bevinding worden NSAID’s niet aanbevolen voor het gedurende meerdere dagen behandelen van koorts en pijn bij deze dieren.


‘Exacte ontstaan Nederlandse blauwtonguitbraak blijft onzeker’

26 okt 2023

Onderzoek wijst uit dat de vier plaatsen waar de eerste verschijnselen van blauwtong werden waargenomen, waarschijnlijk ook de eerst besmette plekken in Nederland zijn geweest. Dat meldt Wageningen University & Research.


Nieuwe Staat van Zoönosen gepubliceerd

18 okt 2023

In 2022 was er in Nederland het hele jaar door vogelgriep. Er raakten 76 pluimveebedrijven besmet met het virus. Ook veel wilde vogels en verschillende wilde zoogdieren raakten besmet. Dit blijkt uit de Staat van Zoönosen, een rapport dat het RIVM en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA(Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit)) jaarlijks uitbrengen.