NIEUWS


Vogelgriep in Bocholt dichtbij grens

10 jan 2022

Dichtbij de Nederlandse grens is in het Belgische Bocholt hoogpathogene vogelgriep vastgesteld. Dat meldt de GD. Het gaat om de dieren van een vogelhandelaar.


Pluimveebedrijf Bentelo geruimd

5 jan 2022

Het pluimveebedrijf in Bentelo waar eerder deze week vogelgriep is ontdekt, moet geruimd worden. Het gaat om 120.000 legkippen. De dieren waren besmet met de hoogpathogene variant van het virus.


1.844 uitbraken van Afrikaanse varkenspest

4 jan 2022

In 2021 zijn in totaal 1.844 uitbraken van Afrikaanse varkenspest gemeld verdeeld over 11 landen in de Europese Unie. Dat meldt het Animal Disease Information (ADIS).


Stand van zaken vogelgriep Ysselsteyn

27 dec 2021

In de 3-kilometer zone rond het kalkoenbedrijf in Ysselsteyn waar vorige week vogelgriep is vastgesteld, is geen vogelgriep aangetroffen. De screening leverde een negatieve uitslag op. Dat meldt Avined.


Aangespoelde Kanoeten besmet met vogelgriep

27 dec 2021

Op Schiermonnikoog en in het oosten van Groningen zijn enkele honderden dode Kanoeten aangetroffen. Na onderzoek van Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) blijkt dat de vogels besmet zijn met het H5N1 vogelgriepvirus. Of het om de hoogpathogene variant gaat, wordt nog onderzocht.


Vogelgriep in Ysselsteyn

22 dec 2021

In de Limburgse plaats Ysselsteyn is op een kalkoenenbedrijf vogelgriep vastgesteld. Dat meldt het ministerie van LNV. Waarschijnlijk gaat het om de hoogpathogene H5-variant.


Hoogpathogene vogelgriep op twee Belgische pluimveebedrijf

9 dec 2021

Voor het eerst is het hoogpathogene vogelgriepvirus H5 vastgesteld op twee Belgische pluimveebedrijven. Het gaat om bedrijven in Alveringem en Ravels. Uit voorzorg zijn beide bedrijven geruimd.


Nog weinig bekend over slapende koe

3 dec 2021

Er is nog weinig bekend over de slaapbehoefte van melkvee of de impact ervan op de gezondheid, productiviteit en het welzijn. Om daarover meer te weten te komen is volgens onderzoekers meting van onder andere de hartslag en ademfrequentie nodig, zoals dat ook gebeurt bij slaaponderzoek bij mensen.