Nieuws | Rundvee

Tochtig spuiten alleen als het echt nodig is

Het tochtig spuiten van koeien met hormonen was op 20 januari onderwerp in het televisieprogramma Radar. Deskundigen stelden in het programma dat het tochtig spuiten alleen een diergeneesmiddel moet zijn voor koeien met gezondheidsproblemen of met een cyste waardoor ze niet cyclisch zijn. Dat gebeurt bijvoorbeeld binnen vruchtbaarheidsbegeleiding met het G6G-fertiliteitssysteem.
Het G6G-systeem is ontwikkeld door onderzoekers van de universiteit van Wisconsin in de Verenigde Staten om probleemkoeien drachtig te krijgen. Het toepassen van het G6G-protocol vraagt om een intensieve begeleiding door de dierenarts. Die controleert of een koe die niet tochtig gezien wordt op afwijkingen aan het geslachtsapparaat, zoals cysten in het ovarium. Als er inderdaad cysten worden gevoeld, kan het G6G-systeem worden toegepast. Bij bepaalde andere afwijkingen is behandeling met hormonen niet zinvol en dat gebeurt dan ook niet. Soms geeft de dierenarts het advies om een koe af te voeren, omdat het dier niet meer drachtig te krijgen is.

Meer over:
NieuwsRundvee
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook Linkedin

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.