Nieuws | Rundvee

Forse beenwond volledig genezen door honingzalf

Melkveehouder Benno van der Aa uit het Drentse Nieuw-Buinen heeft bewezen dat een forse beenwond bij een kalf met een goede verzorging in enkele maanden volledig kan genezen. Zijn dierenarts Huib-Jan de Boer heeft de wond van het kalf behandeld met een honingzalf, een product dat veel wordt toegepast bij gezelschapsdieren en paarden. “Het resultaat was verrassend.”
Van van der Aa had in het voorjaar van 2013 even “goed de smoor in”, zoals hij zelf zegt. Als  liefhebber van ‘knappe’ koeien, wilde hij eens iets écht moois in zijn stal en hij besloot drie embryo’s van een speciale kruising uit de Verenigde Staten te importeren. Met 2.000 euro per stuk waren de embryo’s niet goedkoop. Het eerste embryo werd afgestoten, het tweede leverde een stierkalf op.

Onder mestschuif

Nu was het wachten op het laatste kalf. “De pink had nog twee weken dracht voor de boeg en ik besloot haar nog een paar dagen tussen de koeien te laten lopen. Zo kon ze alvast wennen aan de kudde”, vertelt Van der Aa. Toen hij de volgende ochtend weer in de stal kwam, had de pink al gekalfd. “Terwijl­ de avond ervoor niets erop wees dat het afkalven Wond_1_VVRaanstaande was.” Maar waar was het kalf? Van der Aa vond haar onder de mestschuif. Gelukkig bleek ze in leven, alleen aan haar voorpootje had zij een flinke huidwond opgelopen. Het kalf werd gauw schoongemaakt en kreeg biest ingegeven, waarna ze in een dik bed stro werd gelegd. In een mum van tijd dartelde het dier door het hok, weliswaar op drie poten. Van der Aa vroeg zijn dierenarts, Huib-Jan de Boer van dierenartsenpraktijk Arts & Dier in Klijndijk, hoe hij de wond het best kon verzorgen.
De Boer kwam op het idee om honingzalf (Vetramil) te proberen. “Dat gebruiken mijn collega’s bij gezelschaps­dieren en paarden voor de behandeling van wonden”, vertelt de dierenarts. “ Ik dacht dat ik nog wel een keer wat wild vlees zou moeten wegsnijden, maar dat was niet het geval. De granulatie (het dichtgroeien van de wond) verliep volledig volgens het boekje: de wond werd rustig, de huid groeide eroverheen en zelfs de beharing kwam terug. Na een maand of vier was de wond volledig genezen. Alleen een miniem lijntje herinnert nog aan het kwetsuur.

De wond na behandeling met honingzalf. Foto: Geesje Rotgers
De wond na behandeling met honingzalf. Foto: Geesje Rotgers

Meer over:
NieuwsRundvee
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.