Nieuws | Rundvee

'Koe na 5,5 maand dracht niet naar slachthuis'

De NVWA deelde dit jaar 189 waarschuwingen en boetes uit aan boeren omdat ze een hoogdrachtige koe naar het slachthuis stuurden, meldt RTL Nieuws. In Nederland worden jaarlijks ruim een half miljoen runderen geslacht. Deskundigen adviseren om koeien niet te laten slachten als ze 5,5 maanden of langer drachtig zijn.
LTO noemt het onwenselijk dat hoogdrachtige koeien worden geslacht. Maar boeren hebben geen belang bij het laten slachten van drachtige koeien. Een van de redenen dat hoogdrachtige dieren toch in het slachthuis belanden, is volgens de landbouworganisatie dat een boer niet weet dat een dier al zo lang drachtig is. En soms is er sprake van een noodsituatie en heeft de boer geen andere keus dan afstand te doen van koe en kalf.

5,5 maand

Het slachten van drachtige koeien is in Nederland en in de rest van de Europese Unie niet verboden. Maar volgens een Europese regeling is het transport van hoogdrachtige dieren niet toegestaan. Koeien zijn hoogdrachtig vanaf het moment dat ze 90 procent van de draagtijd (8 maanden) hebben bereikt.
Onder andere de beroepsorganisatie van dierenartsen KNMvD adviseert om koeien vanaf een drachtigheid van 5,5 maanden vanuit het oogpunt van dierenwelzijn niet meer naar het slachthuis te sturen. Europese onderzoekers zijn het erover eens dat foetussen tijdens de eerste 6 maanden van de dracht geen pijn en stress kunnen ervaren.

‘Onwenselijk’

Sinds 2015 wordt in de Tweede Kamer gesproken over het verruimen van het slachtverbod. Drachtige koeien zouden vanaf 6 maanden niet meer naar het slachthuis mogen. Net als LTO zegt minister Schouten dat het onwenselijk is dat hoogdrachtige koeien worden geslacht. Maar een wettelijk verbod zodat drachtige koeien vanaf zes maanden niet meer mogen worden geslacht is nu niet aan de orde. De minister wil eerst met de boeren in gesprek over het voorkómen van de aanvoer, betere administratie inzake de drachtigheid en bewustwording, aldus RTL Nieuws.

Meer over:
NieuwsRundvee
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.