Nieuws | Rundvee

Problemen door eiwitrijk najaarsgras te voorkomen

Het najaarsgras bevat heel veel eiwit in. Met een rantsoen met zeer eiwitrijk (kuil)gras kunnen melkkoeien makkelijk gezondheidsproblemen krijgen. Melkveehouders die bewust bezig zijn met het rantsoen kunnen die problemen voorkomen, vertelt dierenarts en weidecoach Gerrit Hegen in vakblad Veehouder en Veearts.
Als een koe het onbestendige eiwit in het (kuil)gras niet kan wegwerken in de pens doordat het rantsoen te weinig energie bevat, ontstaat er een overmaat. Dat kan leiden tot bijvoorbeeld verergering van de negatieve energiebalans van een koe, onrustige penswerking, pensverzuring, maar ook een verminderde vruchtbaarheid.

Genoeg energie voeren

Dierenarts en weidecoach Gerrit Hegen adviseert om bij vers najaarsgras met hoge eiwitgehaltes een kuil bij te voeren met een lage OEB, de maisgift te verhogen, te kiezen voor suikerrijke bijproducten zoals perspulp of een krachtvoer waar suiker in zit of pensbeschikbaar zetmeel, zodat de koe genoeg energie binnenkrijgt om het onbestendige eiwit op pensniveau weg te kunnen werken.

Het hele artikel ‘Houd rekening met pittig najaarsgras’ is te lezen in Veehouder en Veearts nr. 4 2018. Daarin vertelt Hegen onder andere hoe melkveehouders het rantsoen precies kunnen bijsturen als er zeer eiwitrijk gras wordt gevoerd en hoe extreme eiwitgehaltes in gras zijn te voorkomen. Wilt u vakblad Veehouder en Veearts ontvangen, vraag uw dierenarts er dan om.

Meer over:
NieuwsRundvee
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.