Nieuws | Paarden

Kuilvoer kan ongezond zijn voor paarden

Volgens de Duitse biologe Christina Fritz kan kuilgras voor paarden ongezond zijn. Kuilgras zou de darmflora ongunstig beïnvloeden.
Inkuilen van gras gebeurt door middel van een fermentatieproces door melkzuur gisting met melkzuurbacteriën. Dat zou volgens Fritz leiden tot een ophoping van melkzuurbacteriën in de dunne en dikke darm van het paard. De toename van melkzuurbacteriën verlaagt de pH, waardoor de darmen verzuren en goede bacteriën in de darmen afsterven. Deze verzuring veroorzaakt irritatie van het darmslijmvlies, waardoor cellen van het darmslijmvlies afsterven. Hierdoor zou een lekkende darm kunnen ontstaan, waardoor veel water met de mest wordt uitgescheiden.
Fritz vermoedt dat de veranderde darmflora door kuilgras ook betekent dat de aanmaak van B-vitamine en vitamine K vermindert. Die vitaminen worden bij gezonde paarden in de darmen aangemaakt. Ook zouden toxinen vrijkomen die moeten worden afgevoerd door de lever. De giftige stoffen en zuren leiden tot overbelasting van de lever, waardoor de ontgiftende werking van de lever zou afnemen.
Volgens Fritz zouden hierdoor problemen kunnen ontstaan: Diarree, koliek, mok, zomer(eczeem), hoefbevangenheid, dikke benen, allergieën en een slecht immuunsysteem.

Meer over:
NieuwsPaarden
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook Linkedin

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.