Nieuws | Rundvee | Schaap-Geit

Proef met loopeenden tegen leverbot bemoedigend

De eerste ervaringen van het Praktijknetwerk Leverbot met de inzet van loopeenden tegen leverbot op natte delen van weilanden zijn bemoedigend. De eenden eten de leverbotslakken, de tussengastheer voor de leverbot, weg.
Vanaf 30 september 2013 ging de eerste veldproef van start. De eenden werden twee uur ingezet op natte delen van weilanden. Voor en na de inzet van de loopeenden werden op die locaties de slakkenpopulaties in kaart gebracht, zowel hun aantallen als de voorkomende soorten. Alhoewel de verzamelde gegevens nog moeten worden verwerkt en geanalyseerd, zijn de eerste ervaringen zeer bemoedigend, meldt het praktijknetwerk.
Loopeenden vertonen kuddegedrag en kunnen niet vliegen, vertelt procesbegeleider en dierenarts Judith van Andel van Provinos Schapenadviesgroep. De eenden grazen volgens haar niet. Hun dieet bestaat voor 60 procent uit dierlijk voedsel, al ligt dat percentage in de winter wat lager omdat er dan minder dierlijk voedsel voorhanden is. De ontlasting van de eenden is ook anders dan die van ganzen (vee lust gras met ganzenpoep niet meer). De eenden zijn samen te drijven met een hond: daarvoor heeft het praktijknetwerk een bordercollie afgericht. Maar het deel van het perceel waar de eenden hun werk doen kan ook afgerasterd worden met stroomdraad, aldus Van Andel.

Meer over:
NieuwsRundveeSchaap-Geit
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook Linkedin

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.