Nieuws | Paarden | Pluimvee | Rundvee | Schaap-Geit | Varkens | Zoönosen

Rusland claimt vaccin tegen ASF

Wetenschappers van het Russische Instituut voor Dierlijke Virologie claimen een medicijn te hebben ontwikkeld voor de bestrijding van Afrikaanse Varkenspest. De onderzoekers zijn al begonnen met praktijk tests. In 2016 moet het middel verkrijgbaar zijn. Dat meldt BoerenBusiness.
Afrikaanse varkenspest in een steeds groter probleem aan het worden in Rusland. In 2012 zag het ernaar uit dat de ziekte de kop was ingedrukt, maar in 2013 werd een groot aantal uitbraken geregistreerd. Volgens de Russische autoriteit voor diergezondheid, Rosselkhoznadzor, bedraagt de directe schade 1 miljard dollar. De indirecte schade loopt in de miljarden.

Wit-Rusland en Oekraïne

Niet alleen in Rusland, maar ook in Oekraïne en Wit-Rusland heeft de ziekte de kop opgestoken. In Loehansk, een provincie in het oosten van Oekraïne is dit jaar al een geval vastgesteld. In 2013 zijn ook besmette dieren aangetroffen in het Westen van het land. In Wit-Rusland zijn gevallen in de buurt van de Poolse en de Litouwse grenst vastgesteld in 2013.
Afrikaanse varkenspest is lastig te bestrijden omdat een vaccin tegen de ziekte ontbreekt. Russische wetenschappers claimen nu echter wel een medicijn te hebben ontwikkeld. Volgens de onderzoekers zijn de resultaten van de eerste test van het middel veelbelovend. Er moet echter nog veel gebeuren voordat het vaccin breed inzetbaar is.
De voornaamste uitdaging is om te voorkomen dat behandelde dieren volledig immuun te maken zodat de ziekte niet alsnog kan worden overgedragen op andere varkens. De verwachting is het vaccin op zijn vroegst in 2016 verkrijgbaar is.

Meer over:
NieuwsPaardenPluimveeRundveeSchaap-GeitVarkensZoönosen
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.