Nieuws | Rundvee | Schaap-Geit

Debat over wolf in Duitsland wordt heviger

In Noord-Duitsland wordt het debat over het ‘wolvenprobleem’ heviger. Wolven doodden in vier jaar tijd ongeveer 1.300 dieren van Duitse boeren, vooral schapen. In 2018 sloegen wolven al 141 keer toe, melden Duitse media. De boerenbond van de deelstaat Sleeswijk-Holstein, waar sinds 2007 weer wolven voorkomen, wil dat het ‘wolvenmanagement’ verandert.
De boerenbond wil onder andere dat er gediscussieerd wordt over de vraag of Sleeswijk-Holstein een geschikt leefgebied is voor de wolf en of hervestiging van het dier verenigbaar is met onder andere landbouw, toerisme en verkeer.
Ervaring met een toenemende wolfdichtheid in Duitsland en andere Europese landen leert volgens de bond dat alle mogelijke beschermingsmaatregelen en hekwerk onvoldoende zijn om schade in de veehouderij door wolven te voorkomen.
De boerenbond wil ook dat er beter en sneller wordt onderzocht of bijvoorbeeld schapen door een wolf zijn gedood. Onderzoekers moeten daarvoor intensiever worden getraind. Verder moet de veehouder de gelegenheid krijgen om zijn eigen bewijsmateriaal te leveren.

‘Probleemwolven’

Er gaan stemmen op in Duitsland om alleen ‘probleemwolven’ te doden. Dat zijn volgens sommige politici wolven die een gevaar vormen voor mensen of wolven die zich niet laten tegenhouden door een wolfproof hek. Wolven die ‘gewoon’ schapen doden worden niet als probleemwolf gezien.

Alpaca als ‘waakhond’

Op onder andere de website van het Wereld Natuur Fonds kunnen Duitse boeren en herders informatie vinden over de bescherming van hun kuddes. Soms zijn elektrische hekken voldoende, volgens het WNF. Herdershonden kunnen het risico op een aanval door een wolf minimaliseren. Ook ezels, lama’s of alpaca’s zouden kunnen worden ingezet als ‘waakhonden’.

Ziekenwagen voor wolven

In Duitsland is ook een ziekenwagen voor wolven ontwikkeld, meldt zender ZDF. Dit staat in het zwartboek van de Duitse bond van belastingbetalers (BdSt) met voorbeelden van verspilling van publieke middelen. De ziekenwagen zou in 2017 in opdracht van de regio Hannover zijn gemaakt voor gebruik bij verkeersongevallen met wolven. In de speciale wagen kan de wolf met fixatiegordels worden vastgelegd. De wagen bevat ook netten en handschoenen om een wolf te kunnen vangen en een elektrische deken voor gewonde wolfen. De regio Hannover heeft volgens de BdSt 11.000 euro uitgegeven voor de ontwikkeling van de wagen die nog niet zou zijn gebruikt.

Meer over:
NieuwsRundveeSchaap-Geit
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.