Nieuws | Rundvee | Schaap-Geit

Microscopische gevaren in de wei

De afgelopen weken is het groeizaam weer geweest. Dat betekend dat het rundvee en/of jongvee alweer (bijna) de wei in gaat. Maar hoe mooi het allemaal ook lijkt, er schuilen ook wat gevaren voor rundvee in het gras.

Door de zachte winter en het vroege voorjaar zijn er veel parasieten. Denk bijvoorbeeld aan vliegen, dazen, knutten, teken en andere insecten. “Deze uitwendige parasieten kunnen de nodige onrust maar ook groeivertraging en ziekten veroorzaken”, vertelt Hermen Verkerk van dierenartsenpraktijk De Oosthof. Bij het bestrijden van de insecten moet naast het verdrijven van de insecten ook worden gedacht aan het preventief voorkomen van ontwikkeling. “Eén week voordat de buitentemperatuur stijgt kun je bijvoorbeeld al een keer de mest mixen, larven ontwikkelen zich namelijk bovenin de mest, of madendood toepassen.”

Naast deze uitwendige parasieten moeten veehouders ook oppassen voor de inwendige parasieten zoals wormen. De schade die wormen veroorzaken is vaak niet direct waarneembaar maar resulteert op de langere termijn in een daling van groei of melkproductie. De weerstand tegen wormen moet op een goede manier opgebouwd worden. De aanpak kan per bedrijf verschillen, raadpleeg bij twijfel uw dierenarts voor advies.

Een andere ziekte die veroorzaakt wordt door een inwendige parasiet is weidecoccidiose. Zoals de naam al doet vermoeden bevinden de eitjes van deze parasiet zich in de weide. Een infectie uit zich als een zeer ernstige vorm van diarree waardoor dieren kunnen uitdrogen. Met name kalveren en pinken vertonen ernstige symptomen. In sommige gevallen kan dit binnen enkele dagen tot de dood leiden. “Direct behandelen en opstallen of omweiden naar een veilig perceel moet snel gebeuren”, zegt dierarts Verkerk van De Oosthof.

Ook de mineralenvoorziening behoeft extra aandacht in het voorjaar. Verkerk: “In het voorjaar zien we nogal eens tekorten in het mineralenaanbod, met name op zandgronden. Onze ervaring leert dat bedrijven, die tijdens de weideperiode gebruik maken van mineralenbolussen, minder problemen hebben met afkalven in het voorjaar.”

Meer over:
NieuwsRundveeSchaap-Geit
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook Linkedin

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.