Nieuws | Paarden

Boomsoort acacia kan giftig zijn voor paarden

Delen van de boomsoort robinia of acacia bevatten giftige eiwitten voor waarvoor paarden gevoelig zijn. Dat meldt de Gezondheidsdienst voor Dieren. De boomsoort wordt gebruikt voor het maken van houten omheiningen.

De schors, zaden en jonge twijgjes bevatten giftige eiwitten. Van het eten van kleine hoeveelheden kunnen paarden ziek worden. Daarom is het, zo meldt de GD, belangrijk dat afrasteringpalen van robinia- of acaciahout goed geschild zijn en geen stukken schors meer bevatten.

Soms worden de houtsoorten robinia en acacia door elkaar gebruikt en is er verwarring over of het om dezelfde houtsoort gaat. Dat is het geval, want als er in de volksmond wordt gesproken over acaciahout of robiniahout, wordt naar dezelfde boom verwezen: namelijk de Robinia pseudoacacia. Deze boom komt oorspronkelijk voor in Noord-Amerika.

De schorsschillen op onbewerkte afrasteringspalen van acaciahout zijn giftig voor paarden, zelfs in kleine hoeveelheden. Paarden kunnen al klachten krijgen na het eten van 70 gram schors en 150 gram schors kan dodelijk zijn. Ongeveer één tot twee uur na het eten van de giftige delen kunnen symptomen optreden als koliek, diarree, sufheid en lusteloosheid. Krijgt een paard veel gifstoffen binnen, dan kan dat leiden tot onregelmatige hartslag, ataxie, zwakte, verwijde pupillen en andere zenuwverschijnselen. Merries met veulens kunnen stoppen met het produceren van melk.

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
NieuwsPaarden
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook Linkedin

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.