Nieuws | Varkens

Kleine kans dat Afrikaanse varkenspest wordt binnengebracht door wilde zwijnen

De deskundigengroep Dierziekten acht de kans dat Afrikaanse varkenspest Nederland wordt binnen gebracht door rondtrekkende besmette wilde zwijnen. De deskundigengroep zegt dat in een reactie op vragen van minister Staghouder van LNV.

De deskundigen achten de kans dat het virus via menselijk handelen Nederland binnenkomt voor het komend jaar klein tot medium, maar voor de komende 5 jaar medium tot hoog.

Staghouwer heeft de deskundigen ook gevraagd hoe zij de effectiviteit van het terugdringen van het aantal wilde zwijnen zien ter preventie van insleep van Afrikaanse varkenspest. De deskundigen geven aan dat regulier beheer van de wilde zwijnenpopulaties matig helpt om de kans op insleep te verkleinen. Het voorkomen dat het huidige verspreidingsgebied van wilde zwijnen verder uitbreidt is volgens hen belangrijker dan te werken aan een kleinere populatie in hun bestaande leefgebied. (Ministerie LNV / AgriHolland)

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
NieuwsVarkens
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.