Nieuws | Pluimvee

Vogelgriep blijft om zich heen grijpen

Op een vleeskuikenbedrijf in Grootschermer (NH) is vogelgriep vastgesteld. Het gaat om een bedrijf met 170.000 dieren. Ook werd het griepvirus ontdekt op een vleeskuikenbedrijf in Willemstad in Noord-Brabant. Dat bedrijf hield 46.000 dieren. De vleeskuikens op beide bedrijven worden uit voorzorg geruimd.

In het gebied van 1 kilometer rond het besmette bedrijf in Grootschermer ligt 1 ander bedrijf, een zorgboerderij met legpluimvee. Dit bedrijf wordt geblokkeerd, bemonsterd op vogelgriep en dagelijks intensief gemonitord op onder andere de gezondheid van de dieren. In de 3 kilometer zone rondom het besmette bedrijf liggen geen andere bedrijven, in de 10 kilometerzone rond het besmette bedrijf ligt 1 ander pluimveebedrijf.

In het gebied van 1 kilometer rond het besmette bedrijf in Willemstad liggen geen andere pluimveebedrijven. In de 3 kilometer zone rondom het besmette bedrijf liggen 3 andere pluimveebedrijven, deze worden bemonsterd op vogelgriep. In de 10 kilometerzone rond dit bedrijf liggen 7 andere pluimveebedrijven.

Voor de zone in een straal van 10 kilometer rond de geïnfecteerde bedrijven geldt per direct een vervoersverbod. Het vervoersverbod heeft betrekking op alle vogels en broed- en consumptie-eieren vanaf een locatie met vogels. Ook geldt het verbod voor mest van vogels en gebruikt strooisel, en voor andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met gevogelte. Daarnaast geldt ook een jachtverbod in dit gebied. (Ministerie LNV)

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
NieuwsPluimvee
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook Linkedin

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.