Nieuws | Schaap-Geit

Aangeboren afwijkingen door het schmallenbergvirus

In januari meldde het Britse Animal and Plant Health Agency (APHA) dat het aantal gevallen van aangeboren afwijkingen bij lammeren door het schmallenbergvirus (SBV) sinds eind 2023 was toegenomen in het hele Verenigd Koninkrijk. Dat meldt de Gezondheidsdienst voor Dieren.

Van 1 december 2023 tot 16 januari 2024 zijn er in totaal 63 gevallen bevestigd bij APHA. In Nederland heeft de Veekijker sinds begin 2024 ook meerdere meldingen van lammeren met aangeboren afwijkingen ontvangen. Pathologisch onderzoek heeft bevestigd dat de ingestuurde misvormde lammeren het gevolg zijn van een infectie met het SBV.

Aangeboren afwijkingen bij lammeren kunnen diverse oorzaken hebben, zowel besmettelijk als niet-besmettelijk. In sommige gevallen draagt een virale infectie bij aan het complex. Het blijft belangrijk om lammeren met aangeboren afwijkingen pathologisch te onderzoeken, met name omdat in het buitenland virussen voorkomen die kunnen leiden tot afwijkingen die in grote mate overeenkomen met het SBV. Een belangrijk voorbeeld is het Cache Valley virus dat naast afwijkende lammeren ook bekend staat als zoönose.

Ook van het blauwtongvirus is bekend dat het aangeboren afwijkingen kan veroorzaken. In tegenstelling tot het SBV worden bij blauwtonginfecties enkel afwijkingen aan het zenuwstelsel gezien en geen misvormingen aan het skelet. Of afwijkingen aan lammeren al dan niet ontstaan, is afhankelijk van het vermogen van het virus om de placenta te doordringen. Niet ieder blauwtongvirus is in staat ongeboren vruchten te infecteren. Tot op heden is dit met name beschreven na gebruik van levende-blauwtongvaccins. Daarnaast is het moment van infectie tijdens de dracht bepalend of lammeren afwijkingen ontwikkelen. Voor blauwtong geldt dat de meeste afwijkingen worden gezien bij lammeren die worden geïnfecteerd tussen dag 50 en 100 van de dracht.

Tijdens de blauwtonguitbraak in 2006 tot2008 bleek het effect van blauwtongvirus op de aflamperiode heel gering. Er zijn toen geen signalen geweest van abortus of afwijkende lammeren ten gevolge van het virus. Hoe dit uitpakt met het huidige blauwtong serotype 3 is onbekend. Middels pathologisch onderzoek is het blauwtongvirus serotype 3 aangetoond in enkele geaborteerde vruchten van zowel runderen als schapen. In deze gevallen werden geen aangeboren afwijkingen aan de vruchten waargenomen. Door middel van pathologisch onderzoek kan onderscheid worden gemaakt tussen de verschillende oorzaken van aangeboren afwijkingen bij lammeren. Houders en dierenartsen worden gevraagd alert te zijn op lammeren met aangeboren afwijkingen.

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
NieuwsSchaap-Geit
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.