Nieuws | Rundvee

Uiergezondheid bij aankoop koeien niet vergeten

Als bij de aankoop van melkkoeien niet goed gelet wordt op de uiergezondheid, kan dat leiden tot de insleep van Streptococcus agalactiae (SAG). Dat meldt de GD.
Aan het eind van 2019 kwamen er bij de Veekijker meldingen binnen van dierenartsen over drie melkveebedrijven met een oplopend bedrijfscelgetal (> 400×1000 cellen/ml). Bij deze bedrijven werd Streptococcus agalactiae aangetoond in melkmonsters. De drie bedrijven hadden melkkoeien aangekocht uit het buitenland en dat heeft hoogstwaarschijnlijk geleid tot insleep van SAG.

Antibioticagebruik

SAG-uitbraken worden in Nederland nog maar sporadisch waargenomen. Een uitbraak kan zorgen voor een sterke toename van het antibioticagebruik en grote economische schade door extra werk en melkderving.
De GD adviseert om bij aankoop van vee goed te letten op de gezondheidsstatus van het aangekochte vee en de uiergezondheid daarbij niet te vergeten.

Meer over:
NieuwsRundvee
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook Linkedin

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.