Nieuws | Onderzoek | Varkens | Zoönosen

Patiënt met varkensgriep in Nederland

Eind november is varkensgriep (varkensinfluenza A (H1N1)v-virus) vastgesteld bij een patiënt in Nederland die voor een andere aandoening in een ziekenhuis werd behandeld. De patiënt is volledig hersteld. Uit brononderzoek blijkt dat de patiënt geen direct contact heeft gehad met varkens of andere dieren. Dat meldt het RIVM.
De patiënt ontwikkelde tijdens zijn ziekenhuisopname griepklachten (koorts, hoofdpijn). Uit laboratoriumonderzoek bleek het om het varkensinfluenza A (H1N1)v-virus te gaan. Dit virus is de afgelopen jaren aangetoond in varkens in verschillende Europese landen. Er zijn geen andere meldingen binnengekomen. Deze infectie is bij de WHO en ECDC European Centre for Disease Prevention and Control  gemeld.
Er wordt nu verder onderzocht of er onder de contacten van de patiënt, in en buiten het ziekenhuis, blootstelling aan varkens is geweest. De klachten die bij varkensgriep kunnen voorkomen zijn gelijk aan die bij gewone griep: koorts, hoofdpijn, koude rillingen, klachten van de bovenste luchtwegen. Infecties met dit soort virussen worden heel soms vastgesteld, aldus het RIVM. Er zijn onder mensen geen uitbraken bekend die door dit virus zijn veroorzaakt.

Meer over:
NieuwsOnderzoekVarkensZoönosen
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.