Nieuws | Onderzoek | Rundvee

Onderzoek naar rundveeziekte HBS in Vlaanderen

De faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Gent en Veepeiler Rund in Vlaanderen gaan onderzoek doen naar het Hemorrhagic bowel syndrome (HBS), een ziekte van het spijsverteringskanaal die voornamelijk volwassen melkkoeien in de tweede of latere lactatie treft.

Runderen die lijden aan HBS sterven vaak binnen 48 uur nadat de symptomen ontstaan. Over de oorzaak en het verloop van deze aandoening zijn nog steeds veel vragen. Daarom zoekt het Vlaamse Veepeiler Rund bedrijven die nu of de afgelopen vijf jaar met deze problematiek geconfronteerd zijn om antwoord te kunnen bieden op deze vragen.

Zwarte mest

Kenmerkend voor HBS is een zeer lokale en uitgesproken bloeding ter hoogte van de dunne darm waarbij er bloedklonters in de darm en zwarte mest worden gevormd. Andere typische symptomen zijn een plotse daling van de melkproductie, dieren die niet meer willen eten of niet meer opstaan.

Risicofactoren in kaart

Veepeiler Rund en de faculteit Diergeneeskunde in Gent willen samen met veehouders die met de ziekte geconfronteerd werden en hun dierenartsen de risicofactoren nauwgezet in kaart brengen. Met de informatie die dat oplevert willen de onderzoekers meer inzicht krijgen in de oorzaak van HBS en de factoren die de ziekte uitlokt.

Meer over:
NieuwsOnderzoekRundvee
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.