Nieuws | Pluimvee

Tiende geval van vogelgriep

Sinds eind oktober van dit jaar is op tien pluimveebedrijven vogelgriep vastgesteld. Op 14 december meldde het ministerie van LNV het tiende geval, een vermeerderingsbedrijf met circa 28.000 kippen in Buitenpost in Friesland. Op alle bedrijven werd het hoogpathogene H5N8-virus aangetoond.
Naast de tien pluimveebedrijven is het vogelgriepvirus ook geconstateerd bij hobbypluimvee en op kinderboerderijen in zeven plaatsen en bij zo’n honderd wilde vogels in vooral het westen en noorden van het land.

Aangescherpte meldplicht

Voor pluimveebedrijven geldt een ophokplicht. Voor houders van leghennen, vermeerderingsdieren en vleeskuikens geldt inmiddels ook een aangescherpte meldplicht: zij moeten eerder melding maken bij de NVWA van uitval van dieren. Hierdoor kunnen besmettingen met vogelgriep eerder aan het licht komen en wordt het risico op verspreiding kleiner.
Ook dierentuinen, kinderboerderijen en eigenaren van hobbyvogels- en kippen zijn verplicht hun pluimvee en watervogels af te schermen zodat deze dieren niet in contact komen met wilde watervogels en hun uitwerpselen.
Vogelgriep – Dierziekten-ABC

Meer over:
NieuwsPluimvee
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.