Nieuws | Rundvee | Wet- en regelgeving

'Controle door SGD-dierenarts voldoet voor levering melk van gezonde koeien'

Voor de controle van melkveebedrijven op de levering van melk van gezonde koeien voldoet de controle door de SGD-dierenarts met de BGP-tool, zeggen dierenartsenorganisaties KNMvD en CPD. Maar volgens het COKZ is voor die controle KoeMonitor met onderdeel KoeAlert vereist. KoeMonitor is ontwikkeld op initiatief van ZuivelNL, de ketenorganisatie van de zuivelsector.
De tool van de Stichting Geborgde Dierenarts (SGD) voor het BedrijfsGezondheidsPlan (BGP) is niet ontwikkeld om het gehele kwaliteitssysteem van de zuivel te vervangen, schreef controleorgaan COKZ onlangs in antwoorden op vragen van ZuivelNL over KoeMonitor. De dierenartsenorganisaties KNMvD en CPD vinden dat antwoord vreemd. “Feitelijk stelt het COKZ hiermee dat de systematiek zoals die al jaren wordt gehanteerd, in hun ogen niet voldoet”, aldus KNMvD en CPD die erop wijzen dat de minister in 2019 de SGD-dierenarts heeft aangewezen voor onder andere de controle op het leveren van melk van gezonde koeien. “De BGP-tool is allesomvattend voor de taken voor de dierenarts. De tool is zo ingericht dat aan alle wettelijke eisen voor dierenarts en melkveehouder wordt voldaan.”

Al langer onrust

Er wordt al langer gesteggeld over de invoering van KoeMonitor. ZuivelNL voorziet door de onrust “een onwenselijke situatie met betrekking tot de export van Nederlandse zuivelproducten vanaf 1 januari 2021”.
De dierenartsenorganisaties zeggen sinds september 2019 alleen nog als adviseur betrokken te zijn bij de ontwikkeling van KoeMonitor en geen besluitvormende rol meer te hebben. Dat terwijl zij destijds nog nog wel vragen hadden over KoeMonitor.

Meer over:
NieuwsRundveeWet- en regelgeving
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.