In de praktijk | Nieuws | Varkens

Plan voor varkensbedrijven in rode actiegebied antibioticagebruik

Producentenorganisatie Varkenshouderij (POV), dierenartsen en voeradviseurs komen met een gezamenlijk plan om varkenshouders die nog in het rode actiegebied zitten wat betreft antibioticagebruik, te helpen naar het groene gebied te bewegen. Dit plan wordt vanaf 1 januari 2021 in de IKB’s opgenomen.
De afgelopen jaren is het antibioticumgebruik in de Nederlandse varkenssector met 61 procent gedaald. Daarnaast bevindt ongeveer driekwart van alle varkensbedrijven zich al in het (groene) streefgebied van de Autoriteit Diergeneesmiddelen (SDa). Dit is bereikt door de gezamenlijke inspanning van varkenshouders, dierenartsen en voeradviseurs.
Ondanks alle inspanningen zijn er ook nog varkensbedrijven die het niet lukt om in het groene gebied te komen en te blijven. Voor deze bedrijven is er een plan ontwikkeld. Zo kan een varkenshouder verplicht worden om een adviesteam of expertteam samen te stellen met onder anderen een dierenarts. Voor sommige bedrijven zal er maatwerk geleverd worden.
Foto: Twan Wiermans

Meer over:
In de praktijkNieuwsVarkens
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook Linkedin

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.