Nieuws | Rundvee

IJzer in water is nadelig voor koe

IJzer geeft water een slechte smaak waardoor koeien minder water drinken met als gevolg een wat lagere melkproductie. Veel ijzer in het water kan ook een negatief effect hebben op de diergezondheid. Dat meldt de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD).
IJzer verdrukt de opname van spoorelementen in de darm, zoals selenium, koper, zink en mangaan. Te hoge ijzeropname kan leiden tot ijzerstapeling in de lever. Dit heeft een negatief effect op leverfunctie en de weerstand. Je wilt het ijzergehalte in drinkwater het liefst zo laag mogelijk hebben, aldus de GD, die 0,2 milligram per liter adviseert.

Roestende waterbakken

Regelmatig wordt water onderzocht aan de bron in het kader van KKM. Volgens Sanne Carp-van Dijken, rundveedierenarts bij de GD, komt het meerdere keren voor dat het ijzer in de drinkbakken verhoogd is door roestende waterbakken. IJzeren drinkbakken worden niet vaak meer gebruikt, maar zijn er nog wel. Het risico is dat koeien (of jongvee) op die manier ongemerkt veel ijzer binnenkrijgen. Bij dieren die uit roestende waterbakken dronken, vond de GD ook hoge ijzergehaltes (>1.500 mg/kg ds) in de lever. Ook gegalvaniseerde waterbakken kunnen op den duur gaan roesten.

Onbehandeld bronwater en slootwater

Ruw (onbehandeld) bronwater bevat vaak te veel ijzer en wordt nog steeds wel onbehandeld verstrekt aan melkkoeien of jongvee. Ook slootwater bevat regelmatig te veel ijzer. Het is niet helemaal duidelijk in welke mate dit ijzer een negatief effect heeft op diergezondheid maar wenselijk is het zeker niet. Kortom: ijzer in drinkwater is nergens goed voor, aldus de GD.

Meer over:
NieuwsRundvee
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook Linkedin

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.