Nieuws | Varkens

Laag geboortegewicht en ijzertekort van invloed op ontwikkeling biggen

De toomgrootte, een vroeg ijzertekort en een laag geboortegewicht zijn van invloed op de lichamelijke en geestelijke ontwikkeling van varkens. Dat blijkt uit onderzoek van Alexandra Antonides, die aan de Universiteit van Utrecht hoopt te promoveren.
Jonge dieren zijn kwetsbaar, doordat er ingewikkelde processen zijn betrokken bij hun groei en ontwikkeling. Als deze processen in een bepaalde periode worden verstoord, kan dat blijvende gevolgen hebben voor de ontwikkeling van biggen, stelt Antonides.

Leervermogen

“Hoewel een laag geboortegewicht veel welzijnsproblemen veroorzaakt bij jonge biggen, vonden wij een verbeterd leervermogen ten opzichte van biggen met een normaal geboortegewicht”, vertelt Antonides. “Maar we zagen geen verschil in hun motivatie voor voer.” Ook de grootte van de toom blijkt de groei en het leervermogen van varkens te beïnvloeden. “Wij zagen verrassend genoeg wel dat dit effect afhankelijk is van het ras of de houderij. Daarbij vonden wij dat ras of houderij een sterk effect hebben op de emotionaliteit van biggen.” Ook onderzocht Antonides effecten van een vroeg ijzertekort bij biggen. Dit leidde tot beperkte groei en een verminderd leervermogen. “In een vervolgstudie, waarbij de dieren geen bloedarmoede opliepen, vonden wij deze effecten echter niet. Het varken lijkt daarmee een geschikt diermodel voor vroeg ijzertekort bij mensen, op voorwaarde dat het ijzertekort leidt tot bloedarmoede.”

Mens en varken

Varkens vertonen veel meer overeenkomsten met mensen dan knaagdieren. Het varken is daarom een veelbelovend diermodel om het onderzoek bij mensen en knaagdieren te ondersteunen en aan te vullen. De uitkomsten van het onderzoek zijn zowel bruikbaar voor mensen als voor varkens.

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
NieuwsVarkens
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.