Nieuws | Paarden

Paard mogelijk gestorven door eten acaciahout

Een 20-jarige merrie is mogelijk gestorven door het eten van onbewerkt acaciahout. Dat meldt de Gezondheidsdienst voor Dieren. Volgens de GD moeten paardeneigenaren uitkijken met onbewerkt acaciahout, bijvoorbeeld in de omheining van de weide.
Een dierenarts uit Chaam meldde deze zomer bij de Helpdesk Paard van de GD een mogelijke vergiftiging van de merrie. Bij het dier werden plotseling vage koliekverschijnselen gezien. Ze maakte een lusteloze en afwezige indruk, maar de hartfrequentie en darmgeluiden waren normaal. Ondanks medicatie (pijnstiller en laxeermiddel) en spoelen van de maag trad de uren na de behandeling geen verbetering op. Het paard raakte in shock en moest uiteindelijk worden geëuthanaseerd.

150 gram schors kan dodelijk zijn

De dierenarts vond het klinisch beeld niet goed passen bij klassieke koliek en zocht daarom naar andere oorzaken. Langs de wei waar het paard sinds zes weken liep, stonden afrasteringspalen van onbewerkt kastanje- en acaciahout met schorsschillen. Bladeren, schors, zaden en jonge twijgjes van de acacia (Robinia pseudoacacia) bevatten gifstoffen waarvoor paarden heel gevoelig zijn. Ze kunnen al klachten krijgen na het eten van 70 gram schors; 150 gram schors kan soms zelfs dodelijk zijn. Ongeveer 1 tot 2 uur na het eten van de giftige delen kunnen al symptomen optreden als koliekerigheid, sufheid en lusteloosheid, en bij veel gifstoffen ook ataxie en andere zenuwverschijnselen.

Diagnose moeilijk te stellen

De diagnose van een acaciavergiftiging is moeilijk te stellen, eigenlijk kom je er alleen achter als je een paard van acaciahout hebt zien eten, aldus de GD. Er is geen gerichte behandeling tegen de gifstoffen van de acacia mogelijk. Behandeling  bestaat uit ondersteuning van het zieke paard en behandeling van de symptomen die optreden.

Meer over:
NieuwsPaarden
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.