Nieuws | Paarden

Paardenhouders ondervinden problemen van Jacobskruiskruid

Uit een enquête van LTO Nederland blijkt dat 30 procent van de 1.550 paardenhouders die de vragenlijst hebben ingevuld problemen ondervindt van Jacobskruiskruid.
89 procent van respondenten heeft Jacobskruiskruid op het weiland of perceel. De hoeveelheid planten verschilt, waarbij 27 procent nul tot tien planten heeft, 18 procent elf tot twintig planten en 55 procent heeft meer dan twintig planten. Eén van de respondenten kwam, zo meldt LTO, met de opmerking meer dan 300 planten te hebben.

Koliek, abortus, diarree

Van de ingevulde enquêtes ondervindt 30 procent problemen van Jacobskruiskruid. Dat varieert van vergiftigde paarden of dieren met koliek, abortus, diarree en leverschade tot sterfte. Het kruid is niet alleen voor paarden een probleem, want ook verschillende personen hadden gezondheidsklachten waaronder tintelende handen en allergische reacties door het weghalen van de planten zonder handschoenen.

Bestrijding

In de enquête heeft LTO gevraagd wat het verzoek is richting de organisatie om de problemen rondom de Jacobskruiskruid op te lossen. Daar kwamen verschillende antwoorden op binnen, waarvan de meeste neerkwamen op het bewust maken van instanties en ervoor zorgen dat ze tijdig maaien en de plant zo veel mogelijk proberen te bestrijden. Maar verschillende mensen zijn ook voor het bewerkstelligen van een verbod in Nederland, een landelijke bestrijding en het aandringen op berm- en natuurbeheer. Daarnaast wordt LTO verzocht om een onafhankelijk advies te geven voor de bestrijding van giftige planten. Zelf willen paardeneigenaren vooral instructies voor het verwijderen en voorlichting hoe ermee om te gaan.

Foto: Gezondheidsdienst voor Dieren

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
NieuwsPaarden
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.