Nieuws | Rundvee | Schaap-Geit

Derde van Belgische veestapel tegen blauwtong ingeënt

Ongeveer een derde van het rundvee en de schapen en geiten in België is inmiddels met vaccinaties beschermd tegen een besmetting met blauwtong serotype 8. Dat meldt het Belgische Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) dat de vaccindoses heeft verdeeld over de dierenartsen.
De Belgische overheid bestelde 4,8 miljoen doses blauwtongvaccin voor rundvee en 400.000 doses voor schapen, waarmee de hele veestapel kan worden gevaccineerd. Het Voedselagentschap heeft ondertussen meer dan 3.000.000 doses verdeeld over de dierenartsen. Daarmee werden tot op heden naar schatting 850.000 runderen en 100.000 schapen en geiten tweemaal gevaccineerd. Dit betekent dat ongeveer een derde van de veestapel beschermd is tegen een besmetting met blauwtong serotype 8.

‘Verspreiding naar België reëel’

In 2006 en 2007 zorgde het blauwtongvirus serotype 8 voor veel gezondheidsproblemen en verliezen bij schapen en runderen. In Frankrijk dook dit virus in de zomer van vorig jaar opnieuw op: er zijn ondertussen meer dan 280 uitbraken vastgesteld. De meest nabijgelegen uitbraak ligt op circa 160 km van België.
Volgens het FAVV is het goed mogelijk dat de ziekte zich in de loop van de komende weken opnieuw begint te verspreiden en is er een reëel risico dat het virus binnenkort België bereikt.
Blauwtong – Dierziekten-ABC
Foto: ULP/Universiteit Utrecht

Meer over:
NieuwsRundveeSchaap-Geit
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.