Achtergrond | Nieuws | Rundvee

Onderkoeld kalf opwarmen

Wanneer jonge kalveren onderkoeld zijn, wordt dat vaak veroorzaakt door shock als gevolg van diarree of bij een dysbacteriose. Dysbacteriose ontstaat bij een bacteriële overgroei in de dunne darm. Dick Scholten, dierenarts bij vakgroep bedrijfsgeneeskunde aan de Universiteit Utrecht, vertelt over de manieren waarop een kalf weer op temperatuur kan komen.
“Bij de bestrijding van de shock staat natuurlijk vochttoediening voorop. Een practisch toepasbare inschatting van het percentage uitdroging is: 1.7 x de oogboldiepte. Na een aanvankelijk ‘stortinfuus’ ( max. 80 cc / kg / max 1 uur) is een druppelinfuus essentieel. Natuurlijk moet aandacht besteed worden aan het opheffen van acidose. Daarnaast moet de (eventueel) aanwezige ondertemperatuur worden bestreden. Het kalf moet worden verwarmd tot een temperatuur van minimaal 38 graden Celsius. Dit verloop in de rectale temperatuur  is goed te volgen met een ouderwetse kwikthermometer, die men geleidelijk kan zien oplopen.”
Scholten noemt een aantal praktische methodes om een kalf snel op goede temperatuur te krijgen.

  • Met kruiken, dekens en warmtelampen het kalf verwarmen.
    Nadeel: de toegevoerde warmte is vaak onvoldoende en komt daarmee te laat.
  • Het kalf in een kruiwagen met warm water of in een ligbad laten opwarmen.
    Nadeel:  als het kalf op temperatuur is en het weer in de box gelegd wordt, koelt het dier omdat het nog nat is juist weer extra af.
  • Het kalf in een plastic zak stoppen en de kop vrij houden om frisse lucht in te ademen. Met een haarföhn kan binnen de zak een temperatuur van 40 gr C worden verzorgd.

Kalveren

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
AchtergrondNieuwsRundvee
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.