Nieuws | Rundvee

180 koeien in Friesland dood door botulisme

Op een melkveebedrijf in het Friese Jannum, in de buurt van Dokkum, zijn alle 180 koeien doodgegaan of uit hun lijden verlost. De dieren waren zeer waarschijnlijk besmet met botulisme type D. Dat meldt de Leeuwarder Courant.
Het Centraal Veterinair Instituut (CVI) is nog bezig met onderzoek naar de ziekte bij de koeien en kan nog geen uitsluitsel geven.
De heftige ziekteverschijnselen – verlamming waardoor ze nauwelijks meer konden lopen en vreten – openbaarden zich vorige week. ,,Een koe is uit zichzelf doodgedaan, andere dieren hebben we uit hun lijden moeten verlossen”,  zegt dierenarts Peter Egberink van de Dierenartsenpraktijk Dokkum in de krant.
De dierenartsenpraktijk wil niet ingaan op vragen van Veearts.nl omwille van de rust voor de veehouder. Ook de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) wil geen nadere informatie geven over het getroffen bedrijf in Friesland. “We mogen niets zeggen over individuele gevallen”, aldus een woordvoerster.

Toxinen

Botulisme wordt veroorzaakt door toxinen (gifstoffen) die worden geproduceerd door de bacterie Clostridium botulinum. Verlammingsverschijnselen van het voorste deel van het maagdarmkanaal (tong en keel) of van de achterhand zijn volgens de GD bij het rund de belangrijkste symptomen. Vooral in warme zomers komt botulisme vaak voor bij (water)vogels. Runderen krijgen de bacteriën en de toxinen binnen via voer (of drinkwater) waarin besmette kadavers aanwezig zijn.
Bij een uitbraak van botulisme onder rundvee of schapen wordt geadviseerd om zo snel mogelijk alle dieren te vaccineren die (mogelijk) zijn blootgesteld aan botulinumtoxines. Het vaccin mag uitsluitend in uitzonderlijke omstandigheden door dierenartsen worden toegepast, aldus het CVI (het vaccin valt onder de cascaderegeling diergeneesmiddelen).
Behandeling van de aangetaste dieren is volgens het CVI vaak zeer teleurstellend, en meer dan palliatieve zorg kan men niet bieden. Wanneer dieren niet meer kunnen staan is euthanasie geboden.
Botulisme – Dierziekten-ABC

Meer over:
NieuwsRundvee
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.