Nieuws | Paarden

Voorjaarsgras risico voor paarden en pony's

Ophoping van suiker in voorjaarsgras zorgt er elk jaar weer voor dat veel paarden en pony’s hoefbevangen worden. Dat meldt de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD).
In het voorjaar wordt overdag door de zon veel suiker aangemaakt in het gras dat, als het goed is, gedurende de nacht wordt omgezet in onder andere celwanden. Maar in het voorjaar komen vaak koude nachten voor, soms met nachtvorst aan de grond. Tijdens koude nachten gebeurt er niets in de grasspriet: de suiker wordt niet afgebroken, maar zit de volgende ochtend nog steeds in het gras. Vervolgens wordt er onder invloed van de zon weer volop nieuwe, extra, suiker aangemaakt. Door deze suikerophoping kunnen paarden en pony’s hoefbevangen worden.

Gevoelige en risicopaarden

Bij zonnige dagen in combinatie met koude nachten is het volgens de GD verstandiger om paarden die gevoelig zijn voor hoefbevangenheid pas in de middag op de weide te laten grazen. Risicopaarden en paarden die hoefbevangen zijn, kunnen beter niet op de groene weide gelaten worden.
Hoefbevangenheid – Dierziekten-ABC

Meer over:
NieuwsPaarden
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.