Nieuws | Schaap-Geit

'Veel schapen met vitamine D-gebrek'

Veel schapen hebben dit jaar een gebrek aan vitamine D. Dat zegt dierenarts Frank Glorie in vakblad Het Schaap. Hij heeft nooit eerder zoveel problemen gezien door vitamine D-gebrek.
Te weinig zonlicht in de afgelopen herfst en winter is de belangrijkste oorzaak van het gebrek. Schapen vormen vitamine D doordat zonlicht op hun huid komt.
Vitamine D-gebrek komt in deze tijd van het jaar wel vaker voor, vooral bij eenjarige ooien (overhouders). Die krijgen last van hun gewrichten (stijve overhouders). Maar dierenarts Glorie ziet dit jaar op verschillende bedrijven ook problemen met oudere ooien. Die krijgen door het vitaminegebrek ernstige melkziekte: ze worden zwak, raken in coma en gaan dood.

Dikke vacht en geen krachtvoer

De getroffen schapen werden alleen ’s winters geschoren en kregen door een dikke vacht in het najaar en de vroege winter weinig zonlicht op hun huid. Ook kregen de schapen geen krachtvoer. De dieren zijn behandeld met vitamine D.
Foto: Pixabay

Meer over:
NieuwsSchaap-Geit
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.