Nieuws | Rundvee

Mycoplasma wenyonii op Belgisch melkveebedrijf

In het Belgische Kempen is op een melkveebedrijf een aantal dieren aangetast door Mycoplasma wenyonii. Dat meldt Diergezondheidszorg Vlaanderen (DGZ). De symptomen van de dieren waren onder meer een gedaalde weerstand en een lagere melkgift.
Mycoplasma wenyonii wordt verspreid door insecten. Teken kunnen de parasiet overbrengen. Mycoplasma wenyonii hecht zich aan de rode bloedcellen. Preventief is volgens DGZ een goede vectorbestrijding aangeraden aangezien insecten voor overdracht van de infectie kunnen zorgen. Ook verontreinigde naalden vormen een risico. Daarom is het, zo meldt DFZ, belangrijk om voor behandelingen en vaccinaties steeds een schone naald en spuit te gebruiken. Bij een behandeling zouden tetracyclines (antibiotica) goed werkzaam zijn.
Volgens Diergezondheidszorg Vlaanderen gaat het om de eerste gevallen van Mycoplasma wenyonii die ooit zijn aangetoond in België. Ook in Nederland en het Verenigd Koninkrijk waren er recent enkele gevallen.

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
NieuwsRundvee
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook Linkedin

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.