Nieuws | Varkens

Gewrichtsontsteking bij jonge vleesvarkens door Mycoplasma hyosynoviae

De laatste jaren krijgt de Veekijker Varken van GD opvallend veel vragen over kreupelheid, vooral bij jonge vleesvarkens. Eén van de oorzaken kan een infectie zijn met Mycoplasma hyosynoviae. Om een beter beeld te krijgen van de betekenis van dergelijke infecties, is in 2015 een aantal naar GD ingezonden varkens nader onderzocht. In dit pilotonderzoek werd opvallend vaak gewrichtsontsteking door M. hyosynoviae vastgesteld in de knie.
Door Dr. Theo Geudeke
De varkens waren ingezonden voor pathologisch onderzoek wegens kreupelheid. Ze hadden een geschiedenis van acute kreupelheid die gepaard ging met verdikking van gewrichten. Van augustus tot december 2015 zijn van 19 ingezonden kreupele vleesvarkens in totaal 35 gewrichten onderzocht. In 13 gewrichten van 9 varkens is een gewrichtsontsteking door M. hyosynoviae vastgesteld. Dat was opvallend vaak in de knie. Daarnaast bleek uit microscopisch onderzoek dat 14 varkens osteochondrose vertoonden, een ontwikkelingsstoornis van het kraakbeen. In eerder onderzoek is een verband gelegd tussen beide aandoeningen.
De conclusie van het pilotonderzoek is dat M. hyosynoviae geregeld voorkomt bij acuut kreupele vleesvarkens. Omdat varkens zelden sterven aan deze infectie, is het interessant om ook bij levende kreupele dieren te kunnen onderzoeken of deze infectie een rol speelt. Dat kan theoretisch door het onderzoeken van een gewrichtspunctaat. In gewrichtsvloeistof kan gezocht worden naar de bacterie en microscopisch onderzoek levert wellicht informatie op over een gewrichtsontsteking.
Tegen M. hyosynoviae bestaan geen vaccins. Als de bacterie gekweekt is, is het maken van een autovaccin een optie, maar over de werkzaamheid daarvan is niets bekend. Varkens met gewrichtsontsteking door M. hyosynoviae kunnen met antibiotica behandeld worden, maar veel antibiotica dringen slecht door in gewrichten waardoor het effect vaak tegenvalt. Gelukkig herstellen de meeste dieren ook zonder antibioticumtherapie. Het geven van pijnstillers is sterk aan te bevelen, want het is een pijnlijke aandoening.

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
NieuwsVarkens
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.