Nieuws | Pluimvee

Verschil legale en illegale antibioticabehandeling zichtbaar in veren

Onderzoekers van RIKILT Wageningen UR hebben een methode ontwikkeld waarmee in de pluimveesector het verschil kan worden gezien tussen een legale en illegale behandeling met antibiotica.  Het verschil wordt zichtbaar gemaakt in kippenveren.
Met behulp van de nieuwe analysemethode kunnen onderzoekers antibioticumbehandelingen eenvoudig detecteren, waarna een vergelijk met de boerderijadministratie gemaakt kan worden. Bovendien is het mogelijk een behandeling te antedateren en kunnen geregistreerde en off-label (niet geregistreerde) behandelingen van elkaar worden onderscheiden. Dit leidt tot een meer gecontroleerd gebruik van antibiotica.
De nieuwe methode ziet het verschil tussen een geregistreerde orale therapeutische behandeling, een off-label spraybehandeling en een illegale langdurige sub-therapeutische behandeling met het antibioticum enrofloxacin. Bij pluimvee blijven na behandeling met enrofloxacin gedurende lange tijd detecteerbare hoeveelheden van het atibioticum en zijn metaboliet ciprofloxacin achter in en op de veren. Op basis van de positionering en de verdeling van het antibioticum over en in de veren kan een uitspraak worden gedaan over het tijdstip en het type behandeling.
De nieuwe methode is een uniek en krachtig hulpmiddel bij de uitvoering van het huidige Europese beleid in de strijd tegen off-label en onnodig gebruik van antibiotica, aldus het RIKILT.

Meer over:
NieuwsPluimvee
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.