Ratten en muizen op boerderijen kunnen zoönosen verspreiden. Inge Krijger deed promotieonderzoek en concludeert dat de knaagdieren meer vervelende ziekten bij zich dragen dan tot nu toe gedacht. Dat meldt Wageningen University & Research op haar website.
Krijger onderzocht knaagdieren die waren gevangen op en rond boerderijen, voornamelijk bij varkenshouders. Ze vond de bacterie Leptospira, die de Ziekte van Weil bij mensen kan veroorzaken; de parasiet Toxoplasma gondii – ook wel de ‘kattenbak-parasiet’ genoemd – die gevaarlijk is voor zwangere vrouwen; en de darmbacterie Clostridium difficile, die tot ernstige diarree leidt.
Preventie belangrijk
Preventie is belangrijk, zo zegt Krijger. “Overal waar mensen zijn, zijn ook muizen en ratten. Bestrijding ervan moet ervoor zorgen dat ze geen plaag worden.” Over het algemeen zijn er drie bestrijdingsmethodes: vallen, gif of natuurlijke vijanden. Daarbij is kennis over het gedrag van de knaagdieren van groot belang. “Je moet weten waar de muizen en ratten zich thuis voelen, want daar zullen ze langer verblijven. Ze eten het liefste dicht bij hun nest of hol, dus daar kun je het beste een klem zetten. Maar wellicht kunnen boeren, om een plaag te voorkomen, ook roofvogels zoals uilen inzetten.” (Resource.wur.nl)