Paarden

Droes

Droes is een zeer besmettelijke bacteriële infectie. De ziekte kan voorkomen bij paarden en pony’s van elke leeftijd en elk ras en kan veel problemen en schade veroorzaken. In sommige gevallen kan de ziekte fataal aflopen.

Oorzaak

De oorzaak van droes is de bacterie Streptococcus equi. De droesbacterie wordt overgebracht via pus-achtige neusuitvloeiing en pus uit besmette lymfeknopen. De bacterie dringt via het neus- of keelslijmvlies het lichaam binnen. Het veroorzaakt een ontsteking waarbij de lymfeknopen ontstoken raken en pus produceren. Vaak zijn het de keellymfeknopen die ontstoken raken.

Verschijnselen

Verschijnselen van droes zijn: een verhoogde temperatuur; lymfeknoopzwelling/ lymfeknoopabcessen;  afscheiding van slijm en pus uit de neusgaten; hoesten; benauwdheid. Niet alle paarden met droes vertonen deze symptomen of alle symptomen tegelijk. De dierenarts kan daardoor niet altijd gemakkelijk de diagnose stellen. Met het nemen van neusswabs voor bacteriologisch onderzoek kan worden vastgesteld of een paard daadwerkelijk droes heeft.

Bestrijding en preventie

Als de ziekte zeer vroeg wordt ontdekt, kan het paard behandeld worden met antibiotica. Vaak wordt de diagnose pas gesteld nadat er abcessen zijn ontstaan. Deze abcessen moeten rijpen en kunnen eventueel door de dierenarts geopend worden. De meeste paarden herstellen volledig, maar complicaties komen regelmatig voor. ‘Verslagen droes’ als complicatie komt ongeveer bij 10 procent van de paarden voor en kenmerkt zich door abcessen door het gehele lichaam. Paarden met ‘verslagen droes’ herstellen zelden volledig. 1 procent van de paarden met droes sterft door de ziekte.
Omdat droes zeer besmettelijk is, moet een besmet paard van andere paarden worden geïsoleerd en mogen geen nieuwe paarden in de stal worden toegelaten. Andere paarden van de stal moeten goed gecontroleerd worden, zodat eventuele nieuwe gevallen van de ziekte snel ontdekt worden.
Ook personen kunnen de bacterie meenemen door pus aan schoeisel, kleding en handen, en zo andere paarden besmetten.
Om droes te voorkomen is het belangrijk om contact met andere paarden (van andere stallen) zo veel mogelijk te vermijden. Nieuwe paarden dienen eerst enkele weken in quarantaine te worden gehouden. Er is een vaccin tegen droes.

U hebt zojuist een Premium artikel gelezen.
Wilt u onbeperkt artikelen lezen op veehouderenveearts.nl, neem dan contact op met uw dierenarts
Meer over:
Paarden
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.