Achtergrond | Nieuws | Paarden

Welzijn paard beoordelen aan hand van basisvrijheden

De najaarsvergadering van de Groep Geneeskunde Paard van dieren­artsenvereniging KNMvD stond voor een deel in het teken van de nieuwe website www.paardenwelzijnscheck.nl. Op de website kunnen eigenaren en verzorgers van een paard of pony controleren hoe het gesteld is met het welzijn van hun viervoeter.
Op de website kunnen paardeneigenaren een reeks vragen beantwoorden over hun dier en zijn omgeving en verzorging. Aan de hand van de antwoorden wordt beoordeeld of de situatie op dat gebied goed, voldoende of onvoldoende is. Naast de beoordeling krijgt de eigenaar ook tips voor verbetering van het welzijn.
Als richtlijn voor welzijn wordt uitgegaan van de vijf basisvrijheden:

  • vrij van dorst, honger en ondervoeding,
  • vrij van fysiek en thermaal ongerief,
  • vrij van pijn, verwonding en ziektes,
  • vrij van angst en chronische stress,
  • vrij om natuurlijk gedrag te vertonen.

Vrije toegang tot schoon drinkwater

Concreet wordt het wenselijk gevonden dat paarden veel ruwvoer krijgen en niet langer dan 6 uur zonder voer staan. Verder zou het paard vrije toegang tot schoon drinkwater moeten hebben, een voldoende grote stal met een fris klimaat en een droog ligbed. Contact met soortgenoten is ook wenselijk, in ieder geval moet het dier soortgenoten kunnen zien vanuit de stal. Daarnaast betekent een goed dierenwelzijn dat de dieren minimaal 4 uur beweging krijgen in de vorm van vrije uitloop in een paddock of wei en/of training. De hoefsmid moet minimaal tweemaal per jaar de dieren controleren en de dierenarts minimaal een keer per jaar.
Voor de dierenarts is een belangrijke rol weggelegd. Deze zou de paarden jaarlijks moeten controleren op hun gezondheid en welzijn en de eigenaar moeten kunnen adviseren hoe het welzijn verbeterd kan worden, indien nodig. De welzijnscheck is hierbij een handig hulpmiddel. Een handig moment voor deze jaarlijkse gezondheidscheck zou bijvoorbeeld kunnen zijn tijdens de jaarlijkse influenza/tetanus-enting, wanneer de dierenarts toch al bij het paard op stal is.

Meer over:
AchtergrondNieuwsPaarden
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.