Nieuws | Schaap-Geit

Floppy Kid Syndroom: ineens lijken ze dronken

Ooit lammeren gezien die van een gezond, wierig lam, ineens veranderen in een zwalkend, slap dier? En als je ze dan optilt, hoor je een klotsend geluid? Dat lam zou wel eens het Floppy Kid Syndroom kunnen hebben. De exacte oorzaak is niet bekend, maar er wordt gedacht aan het drinken van te veel melk. Dat schrijft Björn Bulcke, geitendierenarts bij DAP Lintjeshof.
Op een middag werd ik telefonisch gecontacteerd door een zeer toegewijde geitenhoudster, zo vertelt Bulcke. Ze had een lam van een drietal weken oud dat deze ochtend nog springlevend door het hok rende en nu met moeite nog op zijn eigen benen kon staan. Dit ziektebeeld herkende ze eigenlijk niet vanuit vorige aflammerperiodes en dus vroeg ze me welke behandeling nog zinvol was. Toen ging bij mij een belletje rinkelen afgaand op deze plotse ommekeer en dacht ik aan het Floppy Kid Syndroom. Andere vakliteratuur of in het veld vaak gebruikte termen hiervoor zijn ook het Drunken Lamb Syndroom of Chevreau Mou. Dit syndroom wordt het vaakst gezien bij lammeren tussen de 7 en 28 dagen oud. De naam zegt het zelf eigenlijk al: een syndroom. Dat is een ziektebeeld dat gepaard gaat met steeds dezelfde en samen voorkomende klinische symptomen.
De exacte oorzaak van Floppy Kid is nog steeds niet achterhaald, maar er wordt gedacht aan een overconsumptie van melk. Zo wordt op sectiebeeld soms een overmaat aan melkklonters in de lebmaag gezien. Bij levende lammeren zien we vaak ook een toename van de buikomvang en horen we bij auscultatie (luisteren met de stethoscoop) ‘klotsgeluiden’ in de buikholte. De grote hoeveelheid melk in het spijsverteringsstelsel van het lam veroorzaakt een bacteriële overgroei waardoor er meer lactaat of melkzuur wordt geproduceerd en mogelijk ook toxines. Dit alles leidt tot een metabole acidose (vergelijk het met een pensverzuring, maar dan in het bloed in plaats van de pens). Omdat Floppy Kid meer voorkomt naar het einde van het aflamseizoen toe, waarbij vaak de infectiedruk van kiemen is vergroot, denkt men dat ook een infectieuze oorzaak mogelijk nog een rol kan spelen. Maar dat blijft tot nog toe een hypothese.
Lees het hele verhaal over het Floppy Kid Syndroom in vakblad Geitenhouderij.

Meer over:
NieuwsSchaap-Geit
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.