Nieuws | Pluimvee | Rundvee | Varkens

Varken consumeert minder antibiotica dan mens

Nederlandse vleesvarkens consumeren minder antibiotica dan de gemiddelde Europeaan. Ook in de rundveehouderij ligt het gebruik een stuk lager dan in de humane gezondheidszorg. Het gebruik in de vleeskuikenhouderij is hoger, maar nog altijd minder dan bij mensen in Griekenland. Dat blijkt uit een vergelijking van de DDD (een maat voor het gebruik) in de Nederlandse veterinaire zorg en de humane gezondheidszorg in Europa.
Het idee dat dieren vaker een kuurtje antibiotica krijgen voorgeschreven dan mensen, klopt voor een grote groep landbouwhuisdieren in Nederland niet. Zie ranking. Uit de humane gebruikscijfers van het European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) blijkt dat Europeanen gemiddeld op een DDD zitten van 7,8. In Nederland zijn humane artsen het meest terughoudend in het voorschrijven van antibiotica. In ons land is de DDD 4,1. Waar het antibioticumgebruik in de veehouderij snel afneemt, neemt het gebruik in de humane gezondheidszorg langzaam toe.
De redactie van Veearts.nl vergeleek de gebruikscijfers in de Nederlandse diersectoren met de humane gebruikscijfers in de EU-landen.

Gemiddelde DDD (dier/mens dagdosering antibiotica)

 1. Zoogkoeien: 0,7
 2. Melkrunderen: 2,8
 3. Honden en katten: 3,4
 4. Mensen (Nederland): 4,1
 5. Vleesvarkens: 5,7
 6. Mensen (Denemarken): 6,0
 7. Mensen (Verenigd Koninkrijk): 7,3
 8. Mensen (Europa gemiddeld): 7,8
 9. Mensen (Frankrijk): 10,8
 10. Mensen (België): 10,9
 11. Biggen (en zeugen) : 10,9
 12. Vleeskuikens NL: 11,5
 13. Mensen (Griekenland): 11,6
Meer over:
NieuwsPluimveeRundveeVarkens
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.