Nieuws | Pluimvee

Hoogpathogene vogelgriep, standstill in heel Nederland

Op een pluimveebedrijf in Hekendorp, gemeente Oudewater, is een hoogpathogene variant van vogelgriep ontdekt bij legkippen. Het gaat om een variant die dodelijk is voor kippen, meldt het ministerie van Economische Zaken zondag.
De besmetting met vogelgriep was zaterdag al bekend. Zondag werd duidelijk dat het om een hoogpathogene vogelgriepvariant gaat. Het getroffen bedrijf wordt geruimd. Het betreft een pluimveebedrijf met zes stallen met in totaal rond 150.000 legkippen. Het bedrijf heeft geen buitenuitloop. De ruiming wordt uitgevoerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Standstill en ophokplicht

Er wordt ook een tijdelijke standstill voor pluimveebedrijven en gemengde bedrijven met pluimvee in heel Nederland afgekondigd vanwege de besmetting met het hoogpathogene virus. Vanaf zondag 16 november om 11.30 uur geldt een totaal vervoersverbod voor pluimvee en ander gevogelte, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel van pluimveebedrijven.
Ook voor gemengde bedrijven met pluimveehouderij geldt een vervoersverbod, eveneens voor andere dieren en mest van andere dieren van die bedrijven. Dit verbod geldt voor maximaal 72 uur. Voor deze periode is tevens een ophok- en afschermplicht voor pluimvee en ander gevogelte in heel Nederland ingesteld.
Vogelgriep – Dierziekten-ABC

Meer over:
NieuwsPluimvee
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.