Nieuws | Paarden

‘Verplichte halfjaarlijkse keuring paarden door bevoegde dierenarts’

De Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD) en de Dierenbescherming willen een verplichte halfjaarlijkse keuring van paarden door bevoegde dierenartsen. Dat meldde het tv-programma Nieuwsuur gisteren.
Julius Peters, voorzitter van de paardensectie van de KNMvD, vertelde in Nieuwsuur dat paardeneigenaren vaak naar een kwakzalver stappen omdat die veel goedkoper is dan een dierenarts. “Ik denk toch dat er in Nederland een paar honderd actief zijn. En ze behandelen ook nog eens zowel dieren als mensen”, aldus Peters.
Volgens Peters behandelen deze genezers duizenden paarden. Met soms desastreuze gevolgen. Ook de Dierenbescherming herkent het probleem. “Het gaat vaak van kwaad tot erger, want in plaats dat het paard er beter van wordt, wordt het paard nog veel slechter en dan is het herstelproces veel langduriger en ook kostbaarder. Het is penny wise and pound foolish“, aldus directeur Frank Dales.
De Sectorraad Paarden, het overkoepelende orgaan voor de paardenbedrijven, keurt de praktijken ook af. “Ik vind het een zorgelijke situatie. Het welzijn van het paard is er bij gebaat dat het ook de zorg krijgt die het hoort te krijgen”, aldus Ruud Pruijsten-Timmermans namens de sectorraad.
Er zijn wettelijke regels die bepalen welke medische handelingen alleen mogen worden uitgevoerd door dierenartsen. Maar volgens Peters is er weinig te doen tegen een foute diagnose van een kwakzalver. “Er is geen register van. Ze staan nergens ingeschreven, zoals wij als dierenartsen en ook de dierenfysiotherapeuten in het BIG-register staan ingeschreven.” En er is voor het alternatieve circuit geen controle via het tuchtcollege.
De KNMvD en de Dierenbescherming willen nu een verplichte halfjaarlijkse keuring van paarden. Eigenaren moeten dan paarden medisch laten controleren door een bevoegde dierenarts.

Meer over:
NieuwsPaarden
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook Linkedin

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.