Nieuws | Paarden

Jacobskruiskruid groot gevaar voor paarden

Jacobskruiskruid vormt een enorm gevaar voor paarden, pony’s en ezels. Het eten van dit kruid kan voor deze dieren de dood betekenen. Overleven zij een vergiftiging, dan zullen zij nooit volledig herstellen. Dat meldt het Vlaams Paardenloket.
Jacobskruiskruid is erg moeilijk te bestrijden en vermenigvuldigt zich snel. Het is volgens het Loket dus alarmerend om elke zomer opnieuw te moeten vaststellen dat dit kruid steeds meer voorkomt. In Nederland nam deze problematiek zelfs dramatische proporties aan toen paarden overleden aan de gevolgen van jacobskruiskruidvergiftiging. Ook in België zijn al verschillende paarden gestorven door het kruid.
Aan bestrijding wordt volgens het Paardenloket te weinig gedaan. Iedereen die weiden en bermen in beheer heeft wordt daarom ook opgeroepen het jacobskruid te bestrijden. Het Paardenloket meldt: “Enkel indien iedereen een steentje bijdraagt kan de plant teruggedrongen worden. Voeder bovendien nooit hooi dat afkomstig is uit weiden waarop jacobskruiskruid staat en let op als u kruidenmengsels met wilde bloemen gebruikt. Deze bevatten soms jacobskruiskruid, wat eigenlijk totaal onverantwoord is. Paardenliefhebbers zijn ook natuurliefhebbers, maar de gezondheid – en in dit geval zelfs het leven – van paarden, zou wel moeten voorgaan op maatregelen ter bescherming van de natuur. Vandaar wordt opgeroepen om de nodige voorzorgen te nemen om de verspreiding van het jacobskruiskruid langs bermen en natuurgebieden tegen te gaan. Als iedereen voor zijn eigen stoep veegt kan het probleem ingedijkt worden.”

Meer over:
NieuwsPaarden
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook Linkedin

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.