Nieuws | Rundvee | Schaap-Geit

Minister niet bezorgd over Q-koortsbacterie bij koeien

20121205_GEA_De_Boer_voerhek_1-100x100Het feit dat op een belangrijk deel van de Duitse melkveebedrijven in de tankmelk antilichamen zijn gevonden tegen Coxiella burnetii heeft geen gevolgen voor de volksgezondheid in Nederland. Dat schrijft minister Schippers van Volksgezondheid, mede namens staatssecretaris Dijksma van landbouw, in een brief aan de Tweede Kamer.
Volgens een artikel in Boerderij is 63 procent van de Duitse melkveebedrijven besmet met Q-koorts. “Het is al langer bekend dat Coxiella burnetii op veel melkveebedrijven aanwezig is”, aldus Schippers. “Bij runderen komt vrijwel altijd een andere stam voor dan de stam die bij geiten en mensen voorkwam tijdens de Q-koortsuitbraak in Nederland. De stam die bij runderen voorkomt is zelden bij mensen gevonden. Koeien en rundveebedrijven zijn ook niet in verband gebracht met uitbraken van Q-koorts bij mensen. In Nederland werd in een onderzoek in 2011 op 82 procent van de melkveebedrijven antistoffen tegen de Q-koortsbacterie aangetoond. Soortgelijke percentages worden zowel in Europa als in Noord-Amerika bij onderzoek op melkveebedrijven gevonden.”
Q-koorts – Dierziekten-ABC

Meer over:
NieuwsRundveeSchaap-Geit
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.