Nieuws | Pluimvee

Geen vogelgriep op onderzochte bedrijven

Bij de bedrijven in het 10-kilometergebied rondom Hekendorp is geen vogelgriep gevonden. Het landelijke vervoersverbod is 18 november om 18.00 uur opgeheven. Dat schrijft staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken in een brief aan de Tweede kamer.
Op 16 november is een uitbraak van hoogpathogene vogelgriep van het type H5N8 vastgesteld op een pluimveebedrijf in Hekendorp, gemeente Oudewater. In het 10-kilometergebied rondom het besmette bedrijf zijn de bedrijven met pluimvee bezocht door de NVWA. De testuitslagen hebben aangetoond dat deze bedrijven niet besmet zijn met het H5N8-virus. Ook zijn contactbedrijven bemonsterd en ook hier zijn geen aanwijzingen dat er een besmetting is geweest, aldus staatssecretaris Dijksma.

Ophokplicht gehandhaafd

De ophok- en afschermplicht voor commercieel gehouden pluimvee en ander gevogelte in heel Nederland blijft gehandhaafd voor een periode van minimaal 30 dagen (tot 18 december 2014 om 18.00 uur). Dit om de kans op nieuwe besmettingen zo klein mogelijk te houden. Daarvoor is ook van belang dat pluimveehouders goede hygiënemaatregelen in acht nemen, zoals het wisselen van kleding en schoeisel bij het betreden van de stallen. Voor hobbyhouders is ook van belang dat zij hun vogels zoveel mogelijk binnen houden, aldus het ministerie van EZ.

10-kilometerzone

Voor pluimveebedrijven in de zone van ruim 10 kilometer rond het besmette bedrijf in Hekendorp blijft het vervoersverbod voor pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel van kracht tot 18 december 2014 om 18.00 uur. Het gaat daarbij om vervoer van en naar pluimveebedrijven en slachterijen. De beperkingen gelden ook voor gemengde bedrijven met pluimveehouderij. Het verbod geldt voor gemengde bedrijven ook voor andere dieren en mest van andere dieren. Voor alle bedrijven in dit gebied geldt voor deze hele periode een bezoekersregeling.

Meer over:
NieuwsPluimvee
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook Linkedin

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.