Nieuws | Paarden

Koliek, altijd spoed

Koliek komt vrij veel voor bij paarden en is altijd reden voor spoed, want aan de buitenkant is namelijk lang niet altijd te zien of het gaat om een vrij onschuldige krampkoliek of een levensbedreigende liggingsverandering van de darmen. Dat schrijven dierenartsen Erica van den Broek en Danse Sonneveld in vakblad Veehouder en Veearts.
Een paardeneigenaar herkent het afwijkende gedrag van een paard met koliek vaak snel en zal met spoed een dierenarts laten komen. Koliek is een heel grote verzameling van aandoeningen aan het maagdarmkanaal van het paard. Soms betreft het een vrij onschuldige aandoening, maar het kan ook gaan om een levensbedreigende stoornis. In ieder geval is het altijd spoed, aldus Erica van den Broek, dierenarts bij Paardendokters in Zwaanshoek, en Danse Sonneveld, dierenarts bij de faculteit Diergeneeskunde in Utrecht.
Als de afwijkingen na lichamelijk onderzoek door de dierenarts niet te ernstig zijn, zal eerst geprobeerd worden met een darmontspanner en eventueel een pijnstiller de klachten te verhelpen. Als er nog geen diagnose is gesteld door rectaal onderzoek, zal de dierenarts geen sterke pijnstiller geven, dit kan namelijk de koliekverschijnselen onderdrukken. Het paard zal tijdelijk niet mogen eten  en soms wat extra beweging moeten krijgen. In bepaalde gevallen, zoals bij een verstopping of erg veel gas, kan het paard ook gelaxeerd worden.
Soms verwijst de dierenarts het paard door naar een tweedelijns kliniek. Hier kan meer onderzoek gedaan worden. Deze onderzoeken kunnen helpen bij het maken van de beslissing om te opereren. Een operatie is bijvoorbeeld nodig als een darmdeel verplaatst is en niet zelf terug kan komen op de goede plek. Een te lang afgeknelde darm zal verwijderd moeten worden. Over het algemeen is de kans op een goed herstel na een koliekoperatie ongeveer 60 procent; een goed herstel is sterk afhankelijk van de oorzaak van de koliek. De kosten van een operatie bedragen al snel 3.000 tot 4.000 euro.
Koliek – Dierziekten-ABC

Meer over:
NieuwsPaarden
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.