Nieuws | Rundvee

Hittestress bij lacterende koeien

Zodra de temperatuur oploopt tot boven de 20 graden kunnen koeien, en in het bijzonder lacterende koeien, te kampen krijgen met hitte stress. Panagro Health & Nutrition zet uiteen waar op gelet moet worden tijdens de komende extreem warme dagen.
Een koe heeft liefst een temperatuur tussen de vijf en twintig graden. Met die temperaturen heeft de koe, zo meldt Panagro, geen extra energie nodig om haar lichaamstemperatuur op peil te houden. Als reactie op temperaturen boven de twintig graden kunnen er fysiologische mechanismen in werking treden die ervoor zorgen dat de lichaamstemperatuur toch op peil kan blijven. Panagro somt op:
1. Hyperventilatie
2. Zweten
3. Herkauwactiviteit
4. Darm motiliteit
5. Wateropname
6. Eetlust
Deze mechanismen hebben ernstige gevolgen voor de productie van de melkkoeien. Als gevolg van de mindere voeropname en tragere verteringssnelheid is er gevaar voor pensverzuring, zal de algemene melkproductie dalen en zal er ook een melkvetdepressie optreden. Er ontstaat een groot verlies van elektrolyten door het vochtverlies via de ademhaling en het zweten met daaraan gekoppeld een verstoring van de zuur-base balans. Ook de toekomstige melkproductie is verminderd door deze periode van ‘stress’.
Op dagen met temperaturen boven de 20°C kunnen enkele voorzorgsmaatregelen genomen worden om de productieverliezen en het ongemak voor de runderen zoveel mogelijk te beperken.
1. Voldoende vers en koel water voorzien
2. Voldoende en smakelijk voer aanbieden in de koelere periodes
3. Zorg voor een rantsoen met voldoende structuur
4. Verhoog lichtjes het aandeel krachtvoerachtigen in het rantsoen
5. Voeg eventueel hoogwaardige vetten toe aan het rantsoen
6. Eventueel bicarbonaat toevoegen

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
NieuwsRundvee
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.