Nieuws | Rundvee

'Kalverhokken moeten ook worden ontsmet'

Kalverhokken worden alleen goed schoon met een juiste manier van reinigen in combinatie met het gebruik van een desinfectiemiddel. Dat concluderen Veterinair Centrum Someren en HAS-student Alana van Hees op basis van onderzoek in opdracht VDK Products.
Tijdens het onderzoek hebben Niels Groot Nibbelink van Veterinair Centrum Someren en Alana van Hees verschillende typen hokken op verschillende manieren gereinigd en vervolgens al dan niet ontsmet. Met Rodac-plaatjes is vervolgens gemeten hoeveel bacteriekolonies er in de huisvesting aanwezig waren. Volgens Groot Nibbelink en Van Hees bleek dat de gangbare methode van reinigen: uitmesten en schoon spuiten met een hogedrukreiniger, absoluut onvoldoende is. “Wil je de infectiedruk echt substantieel verlagen, dan is desinfecteren noodzakelijk”, aldus Groot Nibbelink. “Op het oog schoon, is niet schoon. Er zijn echter nog weinig melkveehouders die de hokken op de juiste manier reinigen en ontsmetten.”

‘Inschuimen’

Op het gebied van arbeidsefficiëntie scoort het reinigen van een kalverhok met ‘inschuimen’ het best, aldus de onderzoekers. Deze werkwijze levert bij het reinigen niet alleen een tijdsbesparing op van drie minuten per hok, het voorkomt ook dat er via spuitnevel ziektekiemen naar andere kalveren in de omgeving worden verspreid.
Losse polyester kalverhokken die buiten staan (iglo’s) bleken het best te reinigen. De gecoate polyester hokken zijn significant beter te reinigen dan hokken van kunststof, hout of betonplex. “Bij materialen met poriën blijkt dat ziektekiemen zich gemakkelijk verstoppen en dan niet bereikt worden bij het desinfecteren”, legt Van Hees uit.

Meer over:
NieuwsRundvee
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook Linkedin

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.