Nieuws | Rundvee

'Onderbouwing voermaatregel niet gedocumenteerd'

De onderbouwing van de voermaatregel die minister Schouten van LNV per 1 september wil instellen is niet gedocumenteerd en zit in het hoofd van één ambtenaar. Dat bleek op 30 juli tijdens een kort geding over de maatregel, zeggen de stichtingen Stikstofclaim en STAF. Het ministerie van LNV is het niet eens met die lezing.
Stikstofclaim en STAF spanden een kort geding aan tegen het ministerie van LNV omdat zij willen weten waarop de voorgestelde voernormen voor de voermaatregel zijn gebaseerd. De sector heeft grote kritiek op de maatregel, onder meer omdat die nadelige invloed kan hebben op de gezondheid van melkvee. Ook dierenartsen zijn bezorgd.
Volgens Stikstofclaim en STAF bleek tijdens het kort geding dat één ambtenaar de nieuwe voedernormen voor melkvee heeft berekend en is het “onbekend of deze ambtenaar zijn berekeningen kan reproduceren”.
Een woordvoerder van het ministerie van LNV spreekt dat tegen. Er is volgens hem een team binnen LNV mee bezig geweest. Wel is het zo dat een ambtenaar binnen dat team de “eindpen” heeft en er niet één stuk ligt met de gehele onderbouwing dat zo op tafel kan worden gelegd, aldus de woordvoerder. LNV gaat met beide stichtingen in gesprek om een toelichting te geven over de onderbouwing.
Omdat de invoerdatum van de voermaatregel snel dichterbij komt, gaan Stikstofclaim en STAF de voorzieningenrechter vragen om de ingangsdatum van de veevoermaatregel op te schorten, “zolang de onderbouwing niet transparant en controleerbaar is”.
VVD, CDA en Forum voor Democratie hebben Kamervragen gesteld aan minister Schouten van LNV over de onderbouwing van de veevoermaatregel.

Meer over:
NieuwsRundvee
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.