Nieuws | Varkens

Relatie tussen spel- en eetgedrag biggen

Biggen moeten vanaf jonge leeftijd de mogelijkheid krijgen te spelen en op zoek te gaan naar voedsel. Dat blijkt uit het onderzoek Foraging in the farrowing room: getting piglets to eat is bitter sweet waarmee Anouschka Middelkoop deze week hoopt te promoveren.
In het proefschrift staat de voeropname van zogende biggen centraal in relatie tot de opvolgende speenovergang. Door een abrupte overgang in voer, sociale en fysieke omgeving op het moment van spenen ontstaat er stress en raakt de darm inclusief darmbacteriën uit balans. De resultaten van het proefschrift van Middelkoop hebben geleid tot nieuwe voerstrategieën die het welzijn en de productiviteit van biggen rondom spenen kunnen verbeteren.
Dat werd behaald door de ontwikkeling van natuurlijk verkenning-, spel- en eetgedrag van biggen te stimuleren vanaf een jonge leeftijd. Voor een goede prestatie van biggen na het spenen is een geleidelijke overgang naar een dieet van vast voer belangrijk en lijken de huisvestingscondities vóór en na spenen op elkaar aan te moeten sluiten. Op basis van het proefschrift kan worden gesteld dat biggen de mogelijkheid moeten krijgen om vanaf jonge leeftijd te foerageren en spelen, en deze mogelijkheid moeten behouden in de opgroeifases die volgen. (Wageningen University & Research)

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
NieuwsVarkens
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.