Nieuws | Onderzoek | Rundvee

Gedeeltelijk contact tussen kalf en koe?

Margret Wenker onderzocht de welzijnsimplicaties van verschillende vormen van koe-kalf contact in vergelijking met een opfoksysteem zonder langdurig contact tussen het kalf en de koe. Zij ziet met name perspectief voor een systeem met gedeeltelijk contact tussen kalf en koe. Op vrijdag 13 mei hoopt zij op basis van haar onderzoek te promoveren aan de Wageningen Universiteit.

In de melkveehouderij is het gebruikelijk om het kalf binnen enkele uren na de geboorte van de koe te scheiden, een ingreep waarover vragen leven in de maatschappij voor wat betreft dierenwelzijn. Er is een toenemende belangstelling vanuit verschillende stakeholders voor alternatieve kalveropfoksystemen die langdurig koe-kalf contact mogelijk maken.

Er is nog weinig bekend over hoe verschillende vormen van koe-kalf contact zouden kunnen bijdragen aan het verbeteren van de kalveropfok met betrekking tot dierenwelzijn. Bij gedeeltelijk contact zijn beperkte koe-kalf interacties mogelijk, terwijl volledig contact ook zogen toelaat.

Volledig contact versterkt de motivatie van koeien om zich te herenigen met hun kalf, constateert Wenker. Het leidde tot meer uitingen van soorteigen gedrag, maar had negatieve gevolgen voor de gezondheid van de kalveren en veroorzaakte extra stress in kalveren tijdens het spenen en scheiden in vergelijking met de andere opfoksystemen.

Bij een gedeeltelijk contact tussen de koe en het kalf is in beperkte mate ruimte voor het uiten van soorteigen gedrag. Het opfoksysteem lijkt tegemoet te komen aan enkele nadelen van volledig contact tussen het kalf en de koe qua gezondheid en de  stress die optreedt rondom spenen. (AgriHolland / Wageningen University & Research)

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
NieuwsOnderzoekRundvee
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.