Nieuws | Paarden

Juiste antibioticum kan Sepsis bij veulens verhelpen

Sepsis is een bloedvergiftiging en vormt een levensbedreigende infectie die voor kan komen bij pasgeboren veulens. Een behandeling met het juiste antibioticum verbetert de overlevingskans. Dat toont Matthijs Theelen aan in het onderzoek waarop hij gepromoveerd is aan de Universiteit Utrecht.

Antibioticumresistentie komt steeds vaker voor. Dit gebeurt ook bij antibiotica die veel gebruikt worden bij de behandeling van sepsis bij veulens. Theelen ziet dat veulens die behandeld worden in een paardenziekenhuis een risico lopen op het ontwikkelen van een ziekenhuisinfectie. De bacteriën die deze ziekenhuisinfecties veroorzaken hebben een onvoorspelbare gevoeligheid voor antibiotica en dat maakt behandeling lastig. Strikte hygiëne is daarom belangrijk en het herhalen van bacterie kweken, inclusief gevoeligheidsbepalingen, is nodig om infecties bij veulens die zijn opgenomen in een paardenziekenhuis tijdig op te sporen en het juiste antibioticum te kiezen.

De micro-organismen in de darm zijn belangrijk voor de gezondheid van paarden. Onder meer leeftijd, seizoen, type paard en weidegang hebben effect op de darmmicrobiota in gezonde paarden. Behandeling met antibiotica via de mond blijkt de darmmicrobiota te verstoren. Binnen twee weken herstelt zich dit wel grotendeels, maar na zes maanden zijn er nog altijd verschillen zichtbaar. Ook blijkt binnen 24 uur na antibioticumtoediening het aantal antibioticumresistente bacteriën in de mest fors toe te nemen. Sommige van deze resistente bacteriën worden zes maanden later nog steeds in verhoogde mate uitgescheiden en kunnen zo spreiden naar de omgeving en mogelijk ook naar andere dieren of de mens. Verantwoord antibioticumgebruik in de diergeneeskunde is essentieel om de ontwikkeling en verspreiding van antibioticumresistentie tegen te gaan.

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
NieuwsPaarden
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook Linkedin

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.